Este o afectiune relativ rara care face dificila trecerea alimentelor si lichidelor din esofag (tubul care va conecteaza gura si stomacul) in stomac.
Acalazia apare atunci cand nervii din structura esofagului sunt avariati, nemaiputand sa functioneze normal, astfel esofagul devenind “paralizat” si dilatat, iar in cele din urma pierzandusi capacitatea de a impinge mancarea in stomac. De asemenea sfincterul esofagian inferior nu se mai relaxeaza normal, ramanand contractat si impiedicand trecerea alimentelor in stomac. In aceasta situatie, alimentele se acumuleaza in treimea inferioara a esofagului, uneori fermentand si ajungand regurgitate in cavitatea bucala.
Uneori simptomele pot fi confundate cu cele ale bolii de reflux gastro-esofagian, diferenta majora fiind ca in boala de reflux alimentele regurgitate provin din stomac, pe cand in acalazie acestea provin din esofag.
Semnele si simptomele apar in general gradual si se inrautatesc odata cu trecerea timpului.
Acestea pot fi:
- Incapacitatea de a inghiti (disfagie) – senzatia ca mancarea si bautura raman blocate in gat
- Regurgitarea alimentelor sau a salivei
- Arsuri la nivelul stomacului
- Eructatii
- Dureri in piept intermitente
- Tuse nocturna
- Pneumonie (prin aspirarea alimentelor in plamani)
- Scadere ponderala
- Varsaturi
Cauzele acalaziei sunt prea putin intelese. Exista teorii legate de anumite infectii virale, boli autoimmune sau defecte ereditare.
Optiunile de tratament endoscopic sunt:
1. Dilatarea endoscopica cu balon pneumatic – imbunatateste simptomele pentru 50%-93% din pacientii cu acalazie. Aceasta procedura se repeta periodic pentru a mentine controlul simptomelor.
2. Injectare cu toxina botulinica (Botox) – relaxeaza cu succes sfincterul esofagian inferior, imbunatatind simptomele pentru aproximativ 35% dintre pacienti. Injectia trebuie repetata la 6-12 luni pentru a mentine controlul simptomelor.
3. Miotomia endoscopica perorala (POEM) – este o metoda noua, cu un succes de aproximativ 90%, utilizata in anumite centre mari in cazul esecului terapeutic al celorlalte metode. Consta in sectionarea endoscopica a fibrelor circulare de la nivelul esofagului inferior, cardiei si 2-3cm subcardial.
Exista de asemenea variante de tratament medicamentos care se pot folosi ca atare sau in combinatie cu tratamentele endoscopice mentionate mai sus cu o rata de succes cuprinsa intre 0%-75%.
Pentru cei care nu raspund la tratamentul medicamentos si endoscopic exista varianta tratamentului chirurgical (miotomia laparoscopica Heller) cu un succes de 76%-100%.